November 30, 2022, 12:18 am
Home Anunt colectare gunoi menajer - reguli pentru anul 2021

         ROMANIA                                  

JUDETUL NEAMT

COMUNA GHINDAOANI

 

ANUNȚ PRIVIND COLECTAREA GUNOIULUI MENAJER

ȘI A DEȘEURILOR RECICLABILE

Reguli pentru anul 2021

        Începând cu data de 03 FEBRUARIE 2021 ridicarea gunoiului menajer se face din poartă în poartă, tot în ziua de miercuri, o dată la două săptămâni .

     Important! Pentru menținerea taxei la o valoare cât mai scăzută, cantitatea de gunoi menajer trebuie să scadă .

Gunoiul menajer, este acel gunoi care rezultă din activitățile gospodărești și constă în : resturi alimentare, ambalaje foarte murdare, veselă de unică folosință foarte murdară, pampers uzat, mucuri de țigară, resturi ceramice, etc.

Luna

Zile de colectare gunoi menajer

Februarie

3/17

Martie

3/17/31

Aprilie

14/28

Mai

12/26

Iunie

9/23

Iulie

14/28

August

11/25

Septembrie

8/22

Octombrie

6/20

Noiembrie

3/17

Decembrie

8/22

Nu reprezintă gunoi menajer următoarele : deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, cadavre de animale, dejecții animaliere, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii, acumulatori, ambalaje refolosibile, sticle, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele) etc.

Deșeuri biodegradabile : resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea/resturi de ceai, coji de ouă, coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte (frunze, Crengi şi nuiele mărunţite, flori), plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare, cartoane mărunţite - umede şi murdare, șervețele de hârtie folosite. Din aceste deșeuri se se poate obtine compost, un excelent îngrășământ pentru plantele din jurul casei și pentru pământul din grădină utilizand un compostor, puteti reduce volumul de deseuri menajere din gospodaria dvs.

Pasii procesului de compostare sunt:

  1. 1.Adunati toate deseurile biodegradabile si vegetale din gospodarie: resturi de fructe si legume, coji de oua, flori, ramuri, iarba, paie, fan, crengi. Nu uitati sa separati aceste tipuri de deseuri de alte resturi.
  2. 2.La baza compostorului asezati un strat de 10-15 cm de crengi rupte sau alte resturi din gradina.
  3. 3.Alternati cate un strat de deseuri biodegradabile cu cate un strat de sol uscat din gradina.
  4. 4.Utilizati compostul finit ca si ingrasamant natural.

       

 

 

TIPURI DE DEȘEURI RECICLABILE

(se colectează separat de gunoiul menajer)

  1. 1. DeșeurileHÂRTIE și CARTON :ambalaje de sucuri, ambalaje de lactate, cutii de carton, ambalaje de hârtie de la alimente, pungi de hârtie, ziare, reviste, deşeuri din hârtie care sunt impregnate cu alte substanţe în proporţie de maximum 10%.

Reciclează corect hârtia: adună hârtiile pe care nu le mai folosești; striveşte cutiile de carton pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu; depozitează-le într-un loc special amenajat pentru colectarea hârtiei .

  1. 2. DeșeurilePLASTIC : PET-uri de toate culorile, caserole de plastic și polistiren, ambalaje ale produselor cosmetice și ale detergenților, farfurii de plastic, pungi de plastic, găleți, lighene, lădițe.

Reciclează corect plasticul:spală obiectele din plastic pe care nu le mai utilizezi, striveşte-le pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu, depozitează-le în locuri special amenajate pentru colectarea plasticului

 

  1. 3. Deșeurile METAL : conserve de metal, cutii de aluminiu/doze (suc, bere), spray-uri cosmetice și alimentare

 

  1. 4. DeșeurileSTICLĂ : sticle fără capac, borcane fără capac, cioburi de sticlă (spălate/curate).

Reciclează corect sticla: spală obiectele din sticlă, îndepărtează capacele, depoziteaza-le separat de celelalte deșeuri colectate selectiv

 

  1. 5.: obiecte de îmbracăminte, perdele, pături, prosoape, covoare

 

Ridicarea deseurilor selective se face în fiecare zi de luni a săptămânii.

 

 

Conducerea Primăriei Ghindăoani

 

 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 14 guests online